Dansen betekent voor mij:

Het gevoel van eenheid en harmonie

Plezier, energie en vrijheid

Mezelf uiten en uitleven,

Communiceren, delen en spelen

Het ervaren van loslaten beleven

Bewegen en bewogen worden

Mijn wens is om iets van deze gevoelens met jou te delen en over te dragen.

In 1998 maakte ik kennis met de Primitieve Dans Expressie, een dansvorm die zich inspireert op traditionele dansen en rituelen van verschillende culturen.

Via spel en symbolische handelingen, op klank van de percussie maakt de primitieve dansexpressie de weg vrij om handelingen en stemmingen die in ons verscholen zitten te kanaliseren en tot expressie te brengen.

Eenvoud, schoonheid, kracht, spel, feest, kunst, communicatie zijn de essentiële elementen van deze dansvorm die zich baseert op het ritme en op de stem.

In 2005 ben ik afgestudeerd voor de driejarige opleiding primitieve dansexpressie bij Johan Dhaese in Antwerpen en bij France Schott- Billmann in Frankrijk.

Lesgeven is ook mijn passie en ik heb veel ervaring in het onderwijs van de peuterleeftijd tot de volwassene leeftijd in Frankrijk, Nederland en België waarvan 20 jaar op de Steinerschool.

Sinds 2004 beoefen ik de Sacrale Dans, ook bekend als Meditation des Tanzes of Sacred Dance. De dansen zijn meestal op eenvoudige choreografieën gebaseerd, in kringvorm gedanst waarbij de herhaling van de bewegingen essentieel is om tot meditatie te kunnen komen. Ik heb cursussen gevolgd bij verschillende docenten van de Vlaamse School voor Sacrale Dans en van de Stichting Sacred Dance Nederland.

Ik verdiep me in de Taichi sinds 2012. Deze Chinese bewegingsleer brengt lichaam en geest in balans. Vanuit de Chinese filosofie ben je geestelijk en lichamelijk gezond als yin (de aardse energie) en yang (de hemelse energie), volkomen met elkaar in balans zijn. Yin en yang zijn de twee tegengestelde krachten die het leven bepalen, het zijn tegenstellingen die elkaar nodig hebben en elkaar aanvullen. Het ene kan niet zonder het andere; zonder dag is er geen nacht.

Deze kunsten hebben iets dat ze met de Primitieve Dansexpressie of de Oerdans verbindt. Het is de zoektocht naar de essentie van de bewegingen. Door de herhaling, de eenvoud en de wakkerheid in het nu vindt er een zuiveringsproces, die de schoonheid en de kracht van de bewegingen laat ontstaan.

Meest recente reacties

04.11 | 11:40

Beste,
stuur me je mailadres via
info@primitieve-expressie.nl zodat ik je kan informeren over de komende workshops.
Vriendelijke groet,
Christine.

03.11 | 19:56

Hoi,graag zal ik meer informatie krijgen over waar en wanneer? Grt

03.11 | 21:04

Dag Virgien,
we hebben zeker in Hulst samen gedanst! Als je meer mensen kent die graag Prim. Exp. willen dansen op Walcheren, zou ik iets kunnen bedenken in de lente b.v. Laat het weten.

30.10 | 04:39

Hallo Christine,
Ik denk nog vaak aan de lessen van Johan
Ik woonde toen in Hulst, de lessen waren ook daar.
Woon nu in Vlissingen. Interesse om ook op Walcheren les te gaan geven ?
Mvg
Virgie

Deel deze pagina