De basis van OERDANS is de Primitieve Expressie.

De Primitieve Expressie is een héél specifieke vorm van dansexpressie. Het zijn Katherine Dunham (afro-amerikaanse antropologe en choreografe), Herns Duplan (Haïtiaans danser) en France Schott-Billmann (Franse doctor in de psychologie, psychoanalyste en danstherapeute) die aan de oorsprong liggen van de Primitieve Dans Expressie.

De Primitieve Expressie is een danstechniek die tegenwoordig in verschillende Europese landen beoefend wordt(Frankrijk, België, Italië, Zwitserland...).Zij wordt als vrijetijds-, of personele ontwikkelings- of als therapieactiviteit (Dance Rythm Therapie International)gebruikt. Het is ook een vorm van kunstdans.

Wat is Primitieve Expressie?

Het woord "primitieve" verwijst naar de oorsprong, wat oorspronkelijk of eerst op een universele manier bij de mens aanwezig is. Zoals de eerste psychische en ritmische structuren die de ontwikkeling van het kind afbakenen maar ook de fundamentele elementen die terug te vinden zijn in de ontwikkeling van de mensheid. Deze zijn nog sterk aanwezig bij de zogenaamd traditionele "primitieve" samenlevingen.

Primitieve Expressie is een bewegingskunst die als uitgangspunt oergebaren heeft die terug te vinden zijn in talloze culturen zoals zaaien, plukken, jagen, geven, ontvangen... , ook gebaren van universele gevoelens(kracht, tederheid, agressiviteit, angst...), animale of vegetale vormen, abstracte geometrische vormen. De danser herhaalt de bewegingen en tracht de essentie, de zuiverheid ervan te uiten. Doordat de details, de ornamenten verdwijnen, blijft alleen maar de essentie van het gebaar over. De danser ervaart dan de krachtlijnen die dwars door zijn lichaam gaan.

Het woord "expressie" verwijst naar de elementen van een ritmische stapdans die de zuiverheid in de bewegingen tracht te vinden of te hervinden. Het is meer dan ritmisch bewegen, het is een expressie middel waarbij het gebruik van de stem belangrijk is. De melodieën en de klanken die men gebruikt zijn niet in een bekende taal. Ze ondersteunen de bewegingen en de betekenis ervan kan de danser zelf invullen. "Expressie" is het naar buiten brengen van innerlijke symbolen in kracht, schoonheid en eenvoud.

Dus twee steunpilaren: eenvoudige, zuivere, uitgepuurde bewegingen en het zingen van klanken en melodieën.

De Primitieve Expressie doet de traditionele volksdansen of de primitieve stamdansen niet na, maar is erdoor geïnspireerd. De bewegingen, ritmes, gebaren en klanken werden uitgepuurd en ontdaan van hun religieuze of culturele omhulsel. De Primitieve Expressie herneemt eigenschappen van de traditionele stamdansen:

 -het belang van de groep

-de relatie met de aarde

-de kracht van het ritme

-de eenvoud van de bewegingen

-het gebruik van symbolen en gecodeerde gebarentaal

-het ervaren van het loslaten door de herhaling en de versnelling

-het begeleiden met de stem

-de binariteit : het symmetrisch balanceren van de voeten en de complementaire bewegingen geven het gevoel van eenheid en harmonie.

Meest recente reacties

04.11 | 11:40

Beste,
stuur me je mailadres via
info@primitieve-expressie.nl zodat ik je kan informeren over de komende workshops.
Vriendelijke groet,
Christine.

03.11 | 19:56

Hoi,graag zal ik meer informatie krijgen over waar en wanneer? Grt

03.11 | 21:04

Dag Virgien,
we hebben zeker in Hulst samen gedanst! Als je meer mensen kent die graag Prim. Exp. willen dansen op Walcheren, zou ik iets kunnen bedenken in de lente b.v. Laat het weten.

30.10 | 04:39

Hallo Christine,
Ik denk nog vaak aan de lessen van Johan
Ik woonde toen in Hulst, de lessen waren ook daar.
Woon nu in Vlissingen. Interesse om ook op Walcheren les te gaan geven ?
Mvg
Virgie

Deel deze pagina